Monday, April 21, 2014

Terjebak: Tobacco Pipe

Isap paip dah sekarang yeop... dulu duk isap rokok tp sekarang ni duk isap paip ler pulok... Mai nak crita sket macamana bleh terjebak....

Dari seorg perokok tegar Bertukar kepada paip... dulu masa Vaping mula2 popular kat sini aku antara yg terawal menterjebakkan diri kononnya utk mengurangkn tabiat merokok...puiihh hhaahah... Sekadar bertahan utk kurang 5 bulan je la... hahaha bnyk jugak la aku mengabiskn duit utk beli mod dan tank, konon nak cari yg lebih feel... dari mod electronic yg harga 100++ pastu tukar plak plak harga 400++ dengan mcm2 tank yg harga nya pun menjangkau 100++ gak le sebiji... pastu tukar plak mod mechanical yg berbentuk paip plak.. tapi sekarang semua tu just jadi koleksi dalam laci meja aku je hahaha...

Hujung tahun last year aku tetiba mcm berminat nak cuba tobacco pipe sb nampak mcm best je... dh jadi kebiasaan bila aku sukakn something tu aku akan mencari info2 dlm Internet lerr..

Setelah aku faham dan dpt bnyk info pasal tobacco pipe terus rasa terpikat untuk mendapatkn sebatang paip... paip pertama aku di beli dari seorg otai paip yg X asing lagi d kalangan pipe smoker d KL.. Bro Roslan Johari, dia seorg paip smoker dan juga pembuat paip buatan tangan menggunakn pelbagai jenis kayu termasuk kayu Briar yg tidak asing lg untuk pembuatan paip. 


Ni dia paip pertama aku... bentuk paip begini di panggil Poker pipe yg diperbuat dari kayu Meranti. Biasanya kalau org baru start memaip diorg akan beli paip made in China yg harganya dlm lingkungan RM40-100 tp aku mula dengan handmade paip dr bro ni... masa nak beli paip dr bro ni dia bnyk bagi tunjuk ajar cara2 nak guna dan penjagaan paip so makin btambah la pengetahuan aku.. pakej bro ni bagi termasuk Tamper (guna utk memampatkn tobacco dlm bowl pipe...yang silver tu.) , Pipe Cleaner utk penjagaan dan kebersihan seta yg paling penting adalah Tobacco dr brand Mac Baren blend Cube Gold yang mengandungi beberapa campuran tobacco iaitu Black Cavendish, Burley, Cavendish, Kentucky & Virginia.

Maka secara official nya aku terjebak dengan Tobacco pipe tp blum lagi bergelar Pipe Smoker.. Kerana tak semestinya anda ada pipe maka anda seorang pipe smoker... nanti aku cerita lagi...

2 comments:

K.A.M.U. said...

aku pun baru terjebak bro..byk lg nk kena berguru ni..

Silzack said...

Bro... maaf bro.. sya nak tanya.. nak beli Paip jenis ni kat ne ya? sya baru saja nak berjinak2 dgn Paip rokok ni.. maklumlah nak merokok biasa tu macam dah muak!.. jadi nak try lain pula... hari tu try hisap CERUT.. pun macam tak berapa seronok.... paip ni macam ok sikit..

boleh beri sya info detil?

Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails